Meena Ira
Diary Owner Links Stuff


Welcome

Jemput masuk dan baca entri
 Thanks for Visit

Tabung Duit

 Klik satu , Thank you so much . *tunggu habis loading :)
       
Flashback


Chatboard


leave me a message

Follower

Tutorial Buat Tab Menu Drop Down
5.1.15 | 0 Miku(s)

Nak buat menu mcm bawah nih ? ikut tutorial nih ^^



1. Bukak Dashboard --> Design --> Page Elements --> Add a Gadget --> Pilih HTML/ Java Scripts.

2. Tanpa ragu, korang copy segala macam kod di bawah ni di dalam HTML/Java Scripts tadi.

<style type="text/css">
h5 {
font-family: trebuchet-ms, arial, tahoma;
font-size: 13px;
padding: 0 0 1em;
font-weight:bold;
color: #ffffff;
}
.msg_list {
list-style: none;
margin: 0;
padding: 0;
width: 100%;
}
.msg_head {
padding: 5px 10px;
cursor: pointer;
position: relative;
background-color:#FF6699;
margin:1px;
}
.msg_body {
padding: 5px 10px 15px;
background-color:#FFFFFF;
}
</style>

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript">
$(document).ready(function()
{
//hide the all of the element with class msg_body
$(".msg_body").hide();
//slides the element with class "msg_body" when paragraph with class "msg_head" is clicked
$("#firstpane h5.msg_head").click(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideToggle(700).siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
//slides the element with class "msg_body" when mouse is over the paragraph
$("#secondpane h5.msg_head").mouseover(function()
{
$(this).next("div.msg_body").slideDown("slow").siblings("div.msg_body").slideUp("slow");
});
});
</script>
<div class="msg_list" id="secondpane">
<h5 class="msg_head">TAJUK 1</h5>
<div class="msg_body">
MASUK KOD KORANG
</div>
<h5 class="msg_head">TAJUK 2</h5>
<div class="msg_body">
MASUK KOD KORANG
</div>
<h5 class="msg_head">TAJUK 3</h5>
<div class="msg_body">
MASUK KOD KORANG
</div>
</div>
3. Masukkan kod Popular Posts, Recent Comment,Recent Post,Shout box, Formspring box dan macam-macam di bahagian MASUK KOD KORANG. Tajuk boleh letak di TAJUK 1, 2 dan 3.

4. Untuk kod warna #ffffff adalah warna bagi tajuk,
#FF6699 adalah warna background title box yang macam aku punya kat Nokia C3-00 tu,
#FFFFFF adalah background accordian box iaitu background tempat shoutbox dan lain-lain tu.
Korang boleh pilih warna kat SINI.

5. Save. Dah siap.

6. Opss, kalau korang nak banyak atau sikit tab menu tu, just copy je ,

<h5 class="msg_head">TAJUK 4</h5>
<div class="msg_body">
MASUK KOD KORANG
</div>

di bawah-bawah nya, atau cut sahaja mengikut kehendak hati korang.


OLDERNEWER