Meena Ira
Diary Owner Links Stuff


Welcome

Jemput masuk dan baca entri
 Thanks for Visit

Tabung Duit

 Klik satu , Thank you so much . *tunggu habis loading :)
       
Flashback


Chatboard


leave me a message

Follower

The Great Of Nature Escape At Taman Negara Pahang
28.10.16 | 0 Miku(s)





Assalamualaikum Gais and good night 
Taman Negara National Park is the perfect place if you love rainforest and outdoor activities. Experience jungle trekking, mount climbing, caving, fishing, camping, wildlife and many more. It is one of the most popular ecotourism destinations in Malaysia. Every year, thousands of local and international tourists visit Taman Negara.


Let’s explore the truly tropical life in Taman Negara! The 130 million years old virgin rainforest is waiting to share her pride heritage. Discover, enjoy and release your stress within the most amazing beauty nature on earth.
Last post, ira ada cakap pasal class trip to National Park Pahang kan ? Now i will story dengan detail to u gais . I went to Taman Negara on 1-3  2016 . Selama 3 hari 2 malam . Trip ini dirancang dari awal semester lagi dari bulan  dan mengambil masa lebih kurang 3 bulan untuk menyiapkan segala persiapan ke taman negara ini .


Taman Negara was established at the Titiwangsa Mountains, Malaysia, in 1938/1939 as the King George V National Park. It was renamed to Taman Negara after independence, which means "national park" in Malay. Taman Negara has a total area of 4,343 km2 and has a reputation as the world's oldest deciduous rainforest, estimated to be more than 130 million years old.Despite the reputation, the title of "oldest tropical rainforest" more accurately belongs to the Daintree Rainforest in Queensland, Australia, estimated to be between 135 million years old and 180 million years old. 




Taman Negara encompasses three states, Pahang, Kelantan and Terengganu, each with its own legislation. The Taman Negara Enactment (Pahang) No. 2 of 1939 is enforced in the state of Pahang, the Taman Negara Enactment (Kelantan) No. 14 of 1938 in the state of Kelantan and the Taman Negara Enactment (Terengganu) No. 6 of 1939 in the state of Terengganu. The enactments have similar contents.

Taman Negara Pahang is the largest at 2,477 km2, followed by Taman Negara Kelantan at 1,043 km2 and Taman Negara Terengganu at 853 km2.
 
The park has been developed into a famous ecotourism destination in Malaysia. There are several geological and biological attractions in the park. Gunung Tahan is the highest point of the Malay Peninsula; climbers can use Kuala Tahan or Merapoh as their departure point. Taman Negara is the home of some rare mammals, such as the Malayan tiger, crab-eating macaque, Malayan gaur (seladang) and Indian elephant. As well as birds such as the great argus, red junglefowl, and the rare Malayan peacock-pheasant are still found here in some numbers. Tahan River has been preserved to protect the Malaysian mahseer (ikan kelah in Malay), a type of game fish.

On the first day , we gather at Pos A ,UiTM Dungun at 8am and take 5 hours to reach Taman Negara Pahang. Bila dah sampai Taman Negara , we wait a transportation to take us to accommodation.Here you can find a few types of accommodations in Taman Negara such as Resort, Hostel, and Guesthouse. Stay either at Fan Hostel, or Aircond Hostel, or Aircond Room, or Superior/Deluxe Room or Chalet. I'm stay at Liana Hostel and other people also stay at Belebar and Mahseer . Hostel ini murah sesuai untuk student macam kiteorang . Hostel yang kami tinggal nih duduk beseberang dengan Taman Negara , korang perlu naik boat untuk pergi ke Taman Negara , dekat je dengan Taman Negara tak sampai 2minutes.


First aktiviti , kiteorang buat activities night walk pada malam pertama. Kami berkumpul pada jam 8pm dan naiki boat . Semasa tunggu naik boat hujan dah renyai-renyai . Sampai je kat seberang hujan lebat gila . Belum masuk hujan dah basah kunyut hahaha bukan selalu dapat mandi hujan hehehe.Then kami dibahagi kan kepada beberapa kumpulan , setiap kumpulan ade nature guide yang terang pasal pokok ,binatang dan tempat kat situ . Nature guide sini mahir tau semua pokok dia tahu kegunaan nya . Activities ni ambik masa dalam 1jam macam tu , Lupa dah .

The next day ,Kiteorg breakfast kat restaurant terapung .Restaurant tu terapung dalam sungai tau unik hehehe . Next aktiviti ,kiteorg pergi jungle trekking. Taman negara nih tempat paling best untuk jungle trekking tau. Banyak jalan boleh lalu tapi yang paling famous ialahke Bukit Teresek . Kami pun melalui jalan ke Bukit Teresek tau . ambil masa dalam 1  jam jugak la untuk sampai enjoy the magnificent panoramic view of Gunung Tahan (can be seen on clear weather) and fabulous rainforest canopy throughout the hills and valleys.




Other popular trails are Lubok Simpon (20 – 30 min), Gua Telinga (2 hr 30 min to 3 hr), Bumbun Kumbang (4 hr) and Lata Berkoh (5 hr). Trail to Gunung Tahan is the longest distance, 53 km from Kuala Tahan and normally takes 7D6N trekking. Tenor Trail is one of the most challenging trails and seldomly being explored.. Sebelum sampai ke puncak , korang boleh buat aktiviti canopy walk . Korang kena lalu atas titian yang tinggi tau . Canopy walk taman negara ni pun yang terpanjang di dunia tau dalam 530 m long and 40 m above the ground level.  Korang boleh enjoy the magnificent panoramic view of flora and fauna along the walkway. Canopy walk adalah main attraction di Taman negara .


I will countinue the story with next entry.



OLDERNEWER